Permacultuur Nederland

Er is inmiddels een nieuwere versie van deze website. 
Deze is te bekijken op: 
www.permacultuurnederland.org/wp/

Flattr this
Voorbeelden & Inspiratie

Hier een verzameling van ideëen, voorbeelden, documenten en filmpjes over permacultuur en onderwerpen die hierbinnen gebruikt kunnen worden.


 • Dit artikel over raamtuinieren inclusief video laat zien dat grond niet per se een vereiste is om zelf voedsel te verbouwen. Meer informatie is ook te vinden in het idee van een compacte raamtuin. Op lowtech magazine is daarnaast een artikel te vinden met de titel: Maak je eigen verticale (moes)tuin. Een ander voorbeeld van een verticale tuin staat op het weblog van Swomp (bouwinstructies).
  Daarnaast een uitleg hoe je een tuintje kan maken met een paar simpele emmers als basis. Deze voorbeelden laten allemaal zien dat er zelfs met weinig ruimte en geen of weinig grond mogelijkheden zijn om zelf kruiden en groentes te verbouwen. 

 • In deze theegids zijn vele planten te vinden die je gemakkelijk zelf kunt verbouwen en waar een gezonde en lekkere thee van is te zetten. De kruiden die in deze gids worden genoemd zijn onder andere gemakkelijk te verbouwen in een zogenaamde kruidenspiraalEen kruidenspiraal bevat door de vorm ruimte voor kruiden die veel zon en wartme nodig hebben maar ook kruiden die juist wat meer van de schaduw houden. Ideaal om vlak bij de keuken te plaatsen zodat je er gemakkelijk bij kunt voor het eten of voor het zetten van een kop verse kruidenthee. In dit artikel over het maken van een kruidenspiraal is ook een videouitleg te vinden.
 • De makkelijke moestuin is een handige eerste stap voor iedereen die wil beginnen met het verbouwen van eigen groenten. In het artikel Moestuinieren 2.0 komt deze moestuin aan bod met een uitleg met 4 filmpjes erbij. Daarbij is het praktijkvoorbeeld van Ray Meur van hoe zij de makkelijke moestuin hebben aangelegd ook een goede bron van inspiratie. 

 • Deze pdf over de Voordelen van Gemeenschapstuinen geeft een duidelijk overzicht van de vele voordelen van gemeenschapstuinen. Erg handig om je lokale gemeente bijvoobeeld eens toe te sturen. Voor de mensen die het met de buurt aan willen pakken kan het draaiboek buurtmoestuinen uitkomst bieden. Dit draaiboek laat zien hoe je met de eigen buurt een buurtmoestuin (film) kunt beginnen. Buurtmoestuinen zijn erg gezond, leuk en verbeteren het leefmilieu in een wijk. Kortom kijk of je mede buurtbewoners ook enthousiast kun krijgen en probeer lokaal een buurtmoestuin te realiseren. Of doe gewoon mee als er al eentje is.  

 • Een mooi voorbeeld van hoe permacultuur in een volkstuin is toe te passen komt van Maranke Spoor en Petja van der Lek die op een relatief klein stukje grond in een volstuincomplex een prachtige permacultuurtuin hebben gebouwd. Op hun site vind je een boel nuttige info over hun project met de titel Natuurtuin Klopvaart. 

 • Een mooi voorbeeld van een permacultuur ontwerp voor een huis met een redelijke tuin. Een goed voorbeeld dat permacultuur zich bezig houdt met het ontwerpen van het hele leefsysteem van de mens. Het gaat naast het maken van een functioneel eetbaar ecosysteem ook over efficient energie gebruik en slim watergebruik.Ook geeft dit ontwerp ruimte aan niet menselijke tuinbewoners. Het ontwerp en De uitleg van Hans Carlier.

 • In Amsterdam hebben een groep buurtbewoners het stadspark Sarphatipark onder handen genomen en een stuk eetbaarder gemaakt. Volgens het idee van De Eetbare Bostuin. In het bestaande park zijn notenbomen en fruitbomen en struiken aangeplant. De fotoreportage met korte teksten illustreren dit mooi. Mogen er nog vele parken volgen.

 • Een praktisch permacultuurontwerp van de permacultuurschool in Nederland. Het ontwerp is een cirkel waar groenten, fruitstruiken, hazelnoten en een grote fruitboom in staan.De bedden zijn verhoogd door de modder van de paden op de bedden te gooien, zo krijg je een verhoogd bed principe waardoor je minder snel op de grond loopt en dit goed los blijft. Dit systeem van cirkels kun je herhalen zodat het ook geschikt is voor grote stukken land. De ruimte tussen de cirkels is dan direct een mooie zone 5.  

 • Sommige planten hebben een versterkende invloed op de ene soort planten en juist een negatieve invloed op de andere. In Permacultuur worden dit ook wel gildes genoemd, op familieniveau wordt gekeken welke planten je zo juist wel bij elkaar kunt zetten en welke je juist beter niet bij elkaar kunt zetten. In de database over gildes kun je hier per plantfamilie precies uitzoeken wat positief en negatief op elkaar inwerkt. Een handige tabel waar de invloeden van verschillende planten op elkaar zijn te vinden. Het betrefd vooral de kruidlaad. Welke groenten en kruiden kun je goed naast elkaar zetten en welke moet je juist niet bij elkaar zetten. Het is de vinden in deze handige tabel van plantinvloeden.

 • Een leuke, leerzame serie artikelen over permacultuur, geschreven door Jaap Krater en uitgegeven door Buiten de Orde, in samenwerking met stichting Wilde Aarde. De artikelen gaan over permacultuur in de praktijkervaring met Patrick Whitefield (zeer ervaren permacultuur leraar en auteur) als instructeur. Over wat permacultuur wel en niet is, en veel permacultuur technieken die worden omschreven die verder gaan dan deze website. Voor de persoon die zich verder wil verdiepen in permacultuur is dit een echte aanrader. Ook deze serie is via omslag op papier te bestellen
 • In deze handleiding staan allemaal tips hoe je verschillende bouwwerken kunt maken om nieuwe dieren naar je tuin te lokken, een insectenhotel, een verblijfplaats voor egels, een zandheuvel voor graafwespen en een vleermuizenverblijf. Een klein artikel op internet hierover is te vinden op de website van school tv.

 • Een goed voorbeeld van hoe je als individu wel degelijk een heel groot verschil kunt maken op deze planeet. Joop Boer heeft zijn voetafdruk bijna geheel teruggebracht of iig volledig duurzaam gemaakt. Hij doet aan veganistische permacultuur, zijn zonnepanelen maken meer stroom dan hij zelf gebruikt en zijn afval beperkt zich tot 2 zakken per jaar. Hoe dit allemaal mogelijk is lees je in zijn artikel wat hij op verzoek heeft geschreven. Moge het een inspiratie zijn voor velen.

 • Fruit/ twaalf informatieve - en vaak instructieve - artikelen over fruitgewassen en hun verzorging geschreven door Arie van Herpen. Arie experimenteert, op zijn thuisbasis de Cammingha Hof (3 ha.), inmiddels ruim dertig jaar met ecologische concepten. De Hof is een weerspiegeling daarvan: het is een diervriendelijke ‘ideaal-biotoop’ waarin symbiose tussen menselijk gebruik en natuur voorop staat. Er groeien véél fruitgewassen (wildfruit en cultivars) en andere eetbaarheden; naast enkele boomgaardjes zijn er een tweetal moestuinen, een bostuin, windsingels (ook voor geriefhout), watergangen en wandelpaden. Kenmerkend is het gebruik van plantaardig afval als vormgevend materiaal; een voorbeeld daarvan zijn de (soms monumentale) hagen van snoeihout in frames, doorgroeid met klimplanten. Meer informatie over Cammingha Hof op www.earthpo.com/concepten; op deze site ook een verslag van een verkenning en onderzoek van ‘ecologische kunst’ op http://www.earthpo.com/scriptie/ door Manja van Herpen. Inmiddels hebben ze ook een foto archief van de Hof, waar allerlei zaken voorbij komen, van wijn maken tot snoeien.

 • Een leuk oefenontwerp om je permacultuurontwerptalenten uit te dagen. Hebben mensen meer van dit soort leuke oefeningen aarzel dan niet om deze ook op te sturen naar info@permacultuurnederland.org.

 • Voor een officiele introductie in de permacultuur door de grondlegger Bill Mollison zelf is hier een artikel geschreven door hem. Introduction to Permaculture. Ook is er een leuk interview van hem te vinden op het web op : www.scottlondon.com/interviews/mollison.html.

 • Robert Hart heeft een Model voor een Eetbare Bostuin opgericht op ongeveer 500 vierkante meter op zijn farm in Wenlock Edge in Shropshire, Engeland. Hij geeft aan dat dit net zo goed in een normale stadstuin mogelijk is. Hij zegt:“Mijn Bostuinmodel is in staat om een familie voor de tijd van minstens 7 maanden per jaar te laten genieten van overwegend uit zichzelf groeiend en onderhoudend voedsel, en heeft maar een minimale zorg of bewerking nodig”. In dit bestand legt hij uit hoe hij deze tuin gemaakt heeft en op welke permacultuurprincipes ze zijn gebaseerd. Ook zit er een plattegrond bij om te zien hoe deze bostuin ingericht is.

 • Een boekje over een vele eeuwen lang gezond en tot ver over de 100 nog actief en werkend volk, vanwege o.a. een uitstekende landbouwmethode en een overwegend op rauwkost gebaseerde voeding. Voor vragen erover kun je contact opnemen met de vertaler van het boek, zijn email is:mailto:hundscheidt1@zonnet.nl Hier zijn vertaling van: het Hunza boek.

 • Composteren voor Biologische Tuiniers. Een complete gids over vele vormen van composteren en een duidelijke uitleg van de begrippen compost, humus en organisch materiaal. Dit boek is ook vertaald door Rob Hundscheidt. Voor vragen neem contact op met zijn bovenstaande emailadres. Daarnaast een uitstekend document over composteren in een wormenbak van de overheid van onze zuiderburen.

 • Bouwen met strobalen, goedkoop, milieuvriendelijk en duurzaam. Een filmpje van onze oosterburen, laat zien wat er allemaal mogelijk is. Strobaal bouwen in Duitsland Kijk voor meer informatie op hun website: www.ecofilm.de
  Wil je hier in Nederland aan de gang dan kan de website http://www.strobouw.nl/ verder helpen. Ze hebben informatie over vergunningen, vele voorbeelden in Nederland. Kortom alles wat je erover wilt weten.
  Mocht je niet met stro willen bouwen? Bouw dan met gebruikte materialen, dit is goedkoop en natuurvriendelijk. Deze folder is beschikbaar gesteld door Stichting Owaze uit Rotterdam: Earthship folder en ook is er een begeleidend artikel over earthships.

 • Energiebesparing = Geldbesparing . Voor een online advies hoe u veel geld kunt besparen op het gebied van Energie kijk op http://www.verbeteruwhuis.nl/
  Verder zijn hier een aantal handige folders verzamelt over geld en energiebesparing.
  Als eerste een brochure over verschillende vormen van isolatie en de vele voordelen hiervan op het gebied van energiebesparing.
  Vervolgens een brochure van een energiebedrijf met vele tips om energie te besparen op apparatuur zodat u/je door de zaken een beetje pienter te regelen honderden euro`s op jaarbasis kunt besparen op uw/je energienota.
  En als laatste een folder over hoe je de energie die je na toepassing van voorgaande folders dan toch nog verbruikt, op een schone, zelfstandige en op lange termijn goedkopere manier kunt opwekken. Een brochure met alle ins en outs over zonne-energie, zonneboilers en zonnepanelen.

 • Dan informatie over een toilet waar urine apart opgevangen en verwerkt wordt zonder nadelige geureffecten, met veel waterbesparing als voordeel en plantengroeimiddel als pure winst. Ecosan en Urinedivert en ook een uitleg hoe je je eigen Nonolet kunt bouwen, zowel in PDF als in Word bestand. De eerste ecosan toiletten zijn te vinden op de studentcomplexen bij de Universiteit van Wageningen. Hier de motivatie en het verslag. Ecosanverslag

 • De aardbeien/groente toren, een handig idee voor mensen met beperkte ruimte. Door de planten in de zijkant van de toren te planten heb je opeens veel meer ruimte waar je planten in kunt verbouwen. Probeer de toren echter wel op aarde te plaatsen ivm vochthuishouding.

 • De beestentoren, een slimme toren waar in de hoogte ruimte is gemaakt voor allerlei dieren, van egels tot hommels en van kikkers tot solitaire bijen. Een leuke manier om veel nuttige dieren in je tuin een huis te geven. Egels zijn goede slakkenbestrijders, kikkers eten slakken en veel insecten, hommels en solitaire bijen zijn noeste werkers die graag uw appelbomen bestuiven.

 • Een tekening met veel permacultuur concepten erin verwerkt. Welke kunnen bij u in het huis en in de tuin worden toegepast?

 • Mocht je geen tuin hebben maar wel een dak, ;-) bekijk dan eens de mogelijkheden die de gemeente Amsterdam schetst in deze folder over daktuinen.

 • Een mooi plaatje van een heel handig boek over tuinieren met gebruikte materialen geschreven door Hans Carlier en Esther de Winter, genaamd: Tuinieren met gebruikte materialen: gids voor creatief hergebruik in de tuin ISBN:90-75280-50-5

Graag zouden we de voorbeeldontwerpen op deze site willen uitbreiden met meer complexere permacultuurtoepassingen voor de gevorderde permacultuurder. Bijv. een bouwtekening voor je eigen waterzuivering, meer voorbeeldontwerpen hoe je een goed permacultuursysteem kunt ontwerpen, een bouwplan voor een composttoilet en natuurlijk alle andere dingen die hier nog niet genoemd staan. Informatie neemt ten slotte toe naarmate je het meer gebruikt.

Het is handig als deze projecten volledig worden aangeleverd zoals jij/u ze wilt presenteren aan andere mensen. Zet ook duidelijk de contactgegevens erbij. vragen over dat onderwerp komen dan bij de goede persoon terecht. Toegestuurde plannen zetten wij vervolgens hier op de website zodat iedereen die er interesse in heeft het kan downloaden. We zouden het zeer op prijs stellen als mensen dit willen doen zodat we hier een soort online kennisdatabase en een landelijk internet informatiepunt kunnen opzetten. Alvast hartelijk bedankt!

Deze ideëen kunnen naar info@permacultuurnederland.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Privacy