Permacultuur, ontwerpen met de natuur

Permacultuur is een samenstelling van de woorden permanente agricultuur en permanente cultuur.

resize (1)
Het perfecte introductieboek tot permacultuur, geschreven door Bill Mollison.

Het woord is geïntroduceerd door de bedenkers ervan, twee Australische biologen Bill Mollison (website) en David Holmgren (website).

Permacultuur leert mensen te ontwerpen met de natuur. Het is een een gereedschapskist vol ontwerpprincipes die mensen kunnen leren toepassen. Permacultuur zoekt en vindt oplossingen waarbij de mens zo constructief mogelijk samenwerkt met de natuur gericht op de lange termijn overleving van beide. De basisethiek van permacultuur bestaat uit zorgen voor de mens, zorgen voor de aarde en het delen van de overvloed.

Dit korte flmpje van Geoff Lawton (website) laat in 5 minuten zien hoe permacultuur via de juiste ontwerpprincipes toe te passen in staat is om vernielde ecosystemen te herstellen en opnieuw productief te maken met alle voordelen voor de mens en de natuur die dit oplevert.

Het filmpje heet Greening the Desert en is in het Engels.

VPRO Tegenlicht maakte een langere documentaire waarin verschillende verdorde landschappen uit o.a. China en meerdere landen in Afrika met de principes die ook in permacultuur worden onderwezen weer omgevormd zijn naar productieve ecosystemen voor plant, dier en mens.

Deze documentaire heet Groen Goud en heeft Nederlandse ondertitels.


Beide documentaires laten prachtig zien wat er mogelijk is als je relatief simpele ontwerpprincipes va n permacultuur toepast op landschappen en hoe we op die manier het leven van de mens enorm kunnen verbeteren juist door constructief en respectvol samen te werken met de natuur.

Na deze introductie is het tijd om kennis te maken met de verschillende ontwerpprincipes  en hoe je die zelf kunt leren toepassen. We beginnen daarvoor bij de verschillende ecologische hoofdfactoren.

Ga door naar:
De ecologische hoofdfactoren; zon, water, grond en wind.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.