Zoet water is essentieel voor het leven van landplanten, dieren en mensen. Het oppervlak van onze planeet bestaat voor het grootste gedeelte uit zout water. Door de instraling van de zon verdampt het water uit de oceanen en zeeën. Het verdampte water stijgt op en condenseert in de hogere koude lagen van de atmosfeer waardoor zich wolken vormen. Uit deze wolken valt regen waardoor we zoet water hebben op het land. Dit gevallen water stroomt via onder meer rivieren weer terug naar de zeeën en oceanen en daarmee is de waterkringloop compleet.
Op onderstaande kaartje is te zien hoeveel regen er valt op de verschillende plaatsen in de wereld.
En ook een kaartje voor Europa.
De overzichten laten zien dat er een boel regen valt in Nederland, en dit valt ook nog eens heel gelijkmatig over de verschillende maanden in het jaar. HIerdoor is de beschikbaarheid van zoet water in Nederland eigenlijk zelden een probleem en daarom zullen we er verder in de cursus weinig aandacht aan besteden.
Het opvangen en vasthouden van zoet water in het landschap speelt in de drogere gebieden in de wereld in de permacultuur echter een belangrijke rol. Vooral in gebieden waar jaarlijks weinig regen valt en/of in gebieden waar het langere tijden droog is, is er met simpel toegepaste ontwerpprincipes een boel water op te vangen en op te slaan in het landschap wat de productiviteit van het landschap enorm verbetert.
Een boek wat deze materie goed en in details uitlegt en waar in de permacultuur veel naar verwezen wordt is: Water For Every Farm: Yeomans Keyline Plan geschreven door P.A. Yeomans. Voor het Nederlandse klimaat is het boek overbodig maar mocht je ooit in een droger en meer bergachtig gebied permacultuur willen gaan toepassen dan is het een absolute aanrader.
Hieronder zie je hoe een landschap vol swales en goed geplaatste dammen eruit ziet in de praktijk.
Onderstaand filmpje laat zien hoe met het toepassen van swales in het landschap een boel water kan worden opgeslagen in de grond van het landschap zelf.
Tot zover de ecologische hoofdfactor zoet water. Tijd voor de derde ecologische hoofdfactor.
Ga door naar: De Wind.