Een gezonde grond vol levende organismen is één van de belangrijkste factoren voor een gezond en productief voedselsysteem.
Hoewel het op het eerste gezicht wellicht niet het meest spannende onderwerp lijkt, is er bijna niets zo belangrijk als de grond onder onze voeten en hoe we die behandelen.
Hoe wij onze grond behandelen heeft een directe impact op de kwaliteit van ons voedsel en daarmee op onze eigen gezondheid en de kwaliteit van ons leven.
Deze prachtige documentaire, Dirt! The Movie, die terecht overladen is met prijzen, laat in 80 minuten het belang van gezonde gronden zien en legt helder uit hoe je zelf kunt zorgen voor levende, gezonde bodems.
Eigenlijk zou iedereen deze documentaire in ieder geval 1 keer moeten bekijken. Prachtig gemaakt, inspirerend en buitengewoon leerzaam. 😀
Als je niet goed voor de bodem zorgt, zul je nooit een gezond ecosysteem kunnen opzetten. Maar hoe zorg je voor een levende bodem? Hoe herstel je een bodem die geen bodemvoedselweb meer heeft door jarenlang gebruik van pesticiden en kunstmest? En bovenal: wat leeft er in een bodem en wat is de functie van al die organismen?
Je krijgt een antwoord op al die vragen in Het Bodemvoedselweb – Alle kleine beestjes helpen, de vertaling van de bestseller Teaming with Microbes. Na het lezen van dit boek weet je dat alle kleine beestjes helpen.
Slimme tuiniers weten dat de bodem allesbehalve een dooie boel is. Een gezonde bodem barst van het leven – niet alleen regenwormen en insecten, maar ook een verbijsterende hoeveelheid bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. De bodem onder onze voeten is een complexe wereld vol met organismen die door hun interacties een voedende omgeving creëren voor planten.
Het boek is onder meer te bestellen bij GroeneBoekenShop. Met hartelijke dank aan Marc Siepman voor de vertaling! In onderstaande lezing op YouTube vertelt Marc ook uitgebreid over het bodemleven.
Na het zien van deze film en het lezen van dit boek over de bodem zul je nooit meer hetzelfde naar de grond kijken. En voor al die mensen die graag een steentje willen bijdragen aan het verbeteren van de wereld, begin bij de grond onder je eigen voeten!Als je op één van de bovenstaande links klikt en vervolgens binnen 5 dagen iets via bol besteld (ongeacht wat precies), dan gaat 6% van dat aankoopbedrag naar Permacultuur Nederland. Op die manier kun je met het volgen van je eigen nieuwsgierigheid ons ook direct een beetje ondersteunen. Daarnaast kun je ons uiteraard ook direct ondersteunen via een donatie/vrijwillig abonnement. 😀
Aanverwante informatie:
-) Boek – Op je gezondheid! – door (huis)arts H.C. Moolenburgh
-) Boek – Het Bodem Voedselweb
-) Website Dirt! The Movie
-) Website Marc Siepman met o.a. een gratis online cursus Humisme
Aanverwante artikelen:
-) Permacultuur Facebookgroep 20.000+ leden
-) Eetbaar Nederland; lokaal, vers en gezond voedsel voor iedereen!
-) Tuinieren zonder eigen grond
-) Gezonde levende gronden
-) De kruidenspiraal
-) De gemakkelijke moestuin
-) Van grasveld tot groentetuin
-) De buurtmoestuin
-) De 10 voordelen van gemeenschapstuinen
-) De eetbare bostuin
-) Peer to peer zaden- en plantenruilnetwerk
-) Eetbare planten en paddenstoelen database
-) Permacultuur, een introductie
-) Bekijk de vrij downloadbare introductiecursus over Permacultuur
-) Permacultuurnetwerk in het Nederlandse taalgebied
Op het internet hebben de lezers de macht. Zij bepalen welke informatie de wereld rond gaat! Je bent je er misschien niet van bewust, maar als elke lezer een link stuurt naar 3 geïnteresseerde personen, dan zijn er maar 20 stappen nodig om 3,486,784,401 mensen te bereiken! Wil je dat zien gebeuren? Gebruik je macht!
Dit stuk mag dan ook vrij door iedereen overgenomen worden op websites, blogs, of om door te sturen aan familie, vrienden, kennisen, collega`s, etc. Graag zelfs hoe meer mensen dit weten hoe beter. Zet a.u.b. wel de bron erbij zodat mensen zich er verder in kunnen verdiepen als ze dat willen.
En inmiddels is er nog een mooi Nederlandstalig boek verschenen over de Bodem.
—-
Bodem in balans
In een natuurlijke tuin groeien de planten uitbundig, geven ze uitzonderlijk smaakvolle oogsten en houden plaagdieren van zich af. Als ze dat niet doen, is er waarschijnlijk iets mis met hun voeding, missen ze nuttige micro-organismen om mee samen te werken, of hebben ze een tekort aan de energie waarmee ze normaal gesproken hun optimale voedingsstoffendichtheid bereiken. Je helpt de planten dan door ‘bij de bodem te beginnen’.
Bodem in balans biedt zes strategieën om gezondheid en overvloed in je natuurlijke tuin te krijgen. Dat begint met methoden als composteren, mulchen en het gebruik van compostthee, groenbemesters en polyculturen. In een notendop wordt het bodemvoedselweb beschreven en komt bodemanalyse, zowel kwantitatief als kwalitatief, aan bod. Vervolgens behandelt de auteur uitgebreid verschillende voedingsstoffen, meststoffen, biostimulanten en micronutriënten. In het laatste deel voegt hij alles samen tot een plan van aanpak om je tuin kerngezond te maken.
Phil Nauta geeft blijk van kennis en inzicht in de chemische, fysische en energetische samenhang van de bodem. Hij geeft praktische recepten, kanttekeningen en ook persoonlijke aarzelingen. Zijn schrijfstijl is vlot, zijn tips zijn laagdrempelig en zijn benadering is holistisch. Daarmee is dit boek is een verrijking van de bodemliteratuur.
Wat voorbeeldpaginas uit het boek: http://www.clubgroen.nl/uploads/documents/Bodeminbalans.pdf
Het hele boek is te bestellen op:
http://www.clubgroen.nl/reeds-uitgegeven/bodem-in-balans/22#sthash.bNtMVX6k.dpuf
Nog een aanvullende interessante documentaire over gezonden gronden is Symphony of the Soil:
http://www.symphonyofthesoil.com/
The 68th UN General Assembly declared 2015 the International Year of Soils. The Food and Agriculture Organization of the United Nations has been nominated to implement the International Year of the Soils (IYS) 2015, within the framework of the Global Soil Partnership and in collaboration with Governments and the secretariat of the United Nations Convention to Combat Desertification.
To help celebrate the International Year of the Soils, we will be streaming the full feature film, Symphony of the Soil, for FREE for the week of December 5 – 12, 2014. You can help us spread the word by linking to or embedding the film on your site with a link to the Symphony of the Soil website and to the International Year of the Soils.
Ze zouden deze basiskennis in biologie moeten geven op school. 🙂