De grond

Een gezonde grond vol met levende organismen staat aan de basis van gezonde en voedzame planten.

Als introductie in deze materie deze prachtige documentaire, die terecht met prijzen overladen is. Dirt – The Movie, laat zien hoe belangrijk gezonde levende gronden zijn en hoe je zelf kunt bijdragen daaraan.

Het belang van een goed bodemleven

De aanwezigheid van een goed bodemleven met veel organismen die oud plantenmateriaal afbreken is van groot belang voor een goedlopend permacultuur systeem. Deze resten worden in een gezonde levende grond snel afgebroken en omgezet tot voedingstoffen voor de nieuwe generatie planten.

Worms-post_1
Een gezonde levende bodem bevat veel wormen. 😀

Het is belangrijk om deze bouwstenen in cirkels rond te laten gaan en niet uit je permacultuursysteem te halen. Laat dode plantenresten dus vooral liggen en voer de bodem zo goed als je kunt. Permacultuur streeft een groot hergebruik na van alle grondstoffen. Door niet te veel met grondstoffen te gaan slepen en al het organische afval terug te brengen in de kringloop van het systeem krijg je een efficiënter systeem dat niet kunstmatig bijgemest hoeft te worden.

Daarnaast scheelt het veel energie aan transportkosten en verpakkingsmateriaal als voedsel lokaal verbouwd en gebruikt wordt. Hoe sneller dood organisch materiaal wordt afgebroken en teruggebracht in het systeem, hoe sneller de kringloop kan gaan draaien. Vandaar dat een goed bodemleven essentieel is voor een goed en lang werkend permacultuursysteem.

72360_894374957336908_1097918270640040481_n

Een gezonde bodem voorkomt ziektes

Daarnaast zorgt een gezond en divers bodemleven ervoor dat er minder snel ziektes je systeem binnendringen. Mocht dit desondanks toch gebeuren, dan kunnen ze zich minder goed verspreiden. Dit komt omdat in een systeem met een goed bodemleven de meeste plaatsen in de bodem al bezet zijn, een ziektekiem moet veel meer concurreren met de al bestaande organismen in de bodem en zal daarom minder snel voortbestaan en zich minder snel verspreiden.

Een levende bodem levert gezondere planten op

12265975_906466332755332_4197315221558608365_o
Klik op de afbeelding om deze te vergroten en zie het enorme verschil in voedingswaarde tussen planten die worden gegroeid op gezonde, levende bodems en planten die op dode bodems met kunstmest en veel gifstoffen worden gegroeid. BRON VAN TABEL: “Op je gezondheid” van Dr. Moolenburgh.

In onze huidige landbouw worden een boel planten kunstmatig gevoerd met kunstmest. Daarnaast worden er ook een boel chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt die niet alleen insecten maar ook het bodemleven ombrengen.
En alhoewel planten daarop overleven is de voedingswaarde van planten schrikbarend achteruit gegaan sinds de opkomst van grootschalige toepassing van kunstmest en het grote gebruik van gifstoffen. In de hiernaast staande tabel zie je het enorme verschil tussen de voedingswaarde van planten die uit gezonde levende bodems komen waar geen gif wordt gebruikt in vergelijking met planten die juist wel met kunstmest en gif worden gegroeid.

Ook in het boek – De Voedselzandloper – komt de achteruitgang van voedingsstoffen in ons voedsel uitgebreid aan bod sinds de opkomst van een telkens meer gemechaniseerde en chemische landbouw. Wees verstandig en begrijp dat als je zelf gezonde planten wilt hebben die jou goed voeden je dan planten een gezonde levende bodem moet geven die de planten goed kan voeden.

Hoe krijg je een goed bodemleven?

Een goede, levende bodem kun je opbouwen en telkens blijven verbeteren. Een bodem die ten allen tijde bedekt is met organisch materiaal en/of levende planten wordt vanzelf gezonder. Als levende planten zijn klavers of andere natuurlijk bemestende planten heel geschikt. Deze planten worden ook wel groenbemesters genoemd.

may-2011-permaculture-cottage-014
Een simpel te bouwen kas waar de warmte goed in wordt vastgehouden en waarbij alle planten goed gemulched zijn. Een mooi voorbeeld van meerdere toegepaste permacultuur ontwerpprincipes.

Mulchen is het beleggen van de bodem rondom een plant met organisch materiaal.

Door te mulchen sluit je het licht voor onkruid rondom die plant af. Hierdoor kan het onkruid minder goed groeien. Daarnaast vormt de laag dood organisch materiaal een afdekking van de bodem waardoor deze minder snel uitdroogt in de zomer en minder snel bevriest in de winter. Als laatste wordt het organisch materiaal afgebroken door wormen en andere bodemorganismen waardoor er een constante langzame bemesting is voor de plant waar de mulch omheen is gelegd.

Je gebruikt al je onkruid op deze manier op een nuttige manier en het scheelt ook nog eens schoffelwerk. Doordat de bodem altijd vochtig is en er bijna altijd dood organisch materiaal te vinden is zijn er constant bodemorganismen bezig met het afbreken van organisch materiaal en krijg je automatisch een goede grond met een gezond en rijk bodemleven.

Over het algemeen is het verstandig om houtige struiken en bomen met koolstof rijk materiaal te mulchen zoals kranten, afgevallen bladeren, lagen karton en houtsnippers omdat je dan schimmelrijke bodems krijgt. Houtige gewassen doen het over het algemeen beter in schimmel dominante bodems.

Een fruitboom gemulched met houtsnippers. het kan goed zijn eerst een laag karton aan te brengen zodat het gras minder snel door de mulch heen groeit.
Een fruitboom gemulched met houtsnippers. Het kan verstandig zijn om eerst een laag karton aan te brengen waar je de houtsnippers vervolgens op legt zodat het gras minder snel door de mulch heen groeit.

Eenjarige gewassen zoals de meeste groentes kun je beter met stikstofrijke materialen mulchen zoals weggeplukt onkruid zonder zaden, hooi,  goede compost en/of levende groenbemesters. Op die manier krijg je bacterie dominante bodems. Eenjarige gewassen doen het over het algemeen beter op bacterie dominante bodems.

Een eenjarige groente gemulched met hooi.
Een eenjarige groente gemulched met hooi.

Voor mensen die meer willen weten over hoe je zelf kunt blijven bouwen aan een gezonde bodem zijn er twee prachtige boeken beschikbaar gekomen in de afgelopen jaren in het Nederlands die hier beide uitgebreid op ingaan. Het is zeker aan te raden in ieder geval 1 van deze boeken te bestellen en door te lezen omdat een goed begrip van de bodem je enorm vooruit helpt bij het aanleggen van een succesvol permacultuur systeem vol met gezonde voedingsrijke gewassen voor jezelf.

[bol_product_links block_id=”bol_5663546b8d599_selected-products” products=”9200000028104113,9200000032860694″ name=”Boeken over gezonde bodems” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Tot zover de vierde en laatste ecologische hoofdfactor de grond.

5 gedachten over “De grond”

  1. Ik heb een vraag over mulchen. In het bovenstaande artikel ‘De grond’ staat ik citeer” Over het algemeen is het verstandig om houtige struiken en bomen met koolstof rijk materiaal te mulchen zoals kranten, afgevallen bladeren, lagen karton en houtsnippers omdat je dan schimmelrijke bodems krijgt.”

    Nu is bij mijn moestuinvereniging de vraag gesteld of de grond met karton afgedekt mag worden. Het antwoord: Het hoofdbestuur heeft het standpunt dat karton gifstoffen kan bevatten (inkt en lijm) en geeft daarbij aan dit liever niet te willen.

    Dit antwoord verbaast mij enigszins omdat ik jullie bij jullie iets anders lees. Heeft het hoofdbestuur gelijk. is het schadelijk? Maar waarom adviseren jullie het dan?

    Kunnen jullie misschien een toelichting geven waaruit het voor mij wat begrijpelijker is?

    1. Als je schoon karton gebruikt is er zelden tot nooit een probleem hiermee. Het gaat dan dus over karton zonder inkt. Check dus vooral de kwaliteit van het karton wat je gebruikt.

      1. Probeer ook geen zogenaamd ‘gerecycleerd karton’ te gebruiken want dan bestaat het karton zelf uit een allegaartje van substraten. Het gaat dus niet alleen over de bedrukking, tape of etiketten maar ook over de samenstelling van het karton. ‘Recyclage’ klinkt misschien bio maar is het daarom niet.

    2. Ik zou sowieso geen bedrukt of gekleurd karton gebruiken. Ik zou karton eenmalig gebruiken om oorspronkelijke begroeiing te verstikken van daglicht zodat je een frisse start kunt maken en niet structureel gebruiken…
      het is kiezen tussen twee “kwaden” een beetje want de bodem omspitten is ook niet ideaal voor de schimmels in bodem.
      Ik denk dat er zeker wel reststoffen in zullen zitten maar de vraag is of het noemenswaardig is en hoeveel daarvan nog overblijft na verloop van tijd… vooral met een rijk bodemleven…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.